Ik lees graag en veel. In de afgelopen jaren las ik zo’n vijftig tot zestig boeken per jaar. Het gaat dan om fictie en non-fictie, om papieren boeken, e-boeken en luisterboeken.

Als ik terugkijk heb ik, voornamelijk op fictie-gebied, duidelijk enkele favoriete auteurs. Paul Auster, Stephen King, Dave Eggers en Hannah Bervoets licht ik er hieronder verder nog uit, maar ik wil in elk geval ook J.J. Voskuil, Carlos Ruiz Zafón, Myrthe van der Meer, Paolo Giordano, John Boyne, Alex Boogers en Esther Gerritsen hier noemen.

Paul Auster

Van Paul Auster ben ik ronduit fan. Ik heb niet alleen vrijwel alles meermaals gelezen, ik heb de meeste van zijn boeken ook in bezit: in het Engels en in het Nederlands. Op het moment dat ik dit schrijf, zou ik The Book of Illusions en Leviathan als mijn favorieten labelen.

Stephen King

Ook van Stephen King heb ik vrijwel alles gelezen, maar vrijwel niets herlezen (met zijn schrijftempo is dat ook nauwelijks vol te houden!). Waar de boeken van Paul Auster je als lezer uitdagen, lezen die van King juist heerlijk weg. Toch heeft hij ook boeken geschreven waar vele lagen in zitten en die echt als literatuur te beschouwen zijn. Mijn favoriet is The Stand, maar ook de Dark Tower-serie is indrukwekkend.

Dave Eggers

De diversiteit van het werk van Eggers is indrukwekkend: van diepgravende (bijna?) journalistieke boeken (zoals De monnik van Mokka) via mooie romans (zoals Helden van de grens) tot de zeer indrukwekkende adaptatie van de klassieker van Maurice Sendak Max (en de maximonsters): het maakt indruk!

Hanna Bervoets

Zodra Bervoets een nieuw boek publiceert, laat ik alles uit mijn handen vallen om het te lezen. Haar verhalen zijn soms wat bizar, maar (of juist?) altijd indrukwekkend. Geen idee waar ze de ideeën vandaan haalt, maar ze weet ze op zo’n manier op te schrijven dat ze vermaken en je aan het denken zetten.