Eerder deze week schreef ik hier wat over hoe ik begonnen ben met hardlopen en hoe ik mijzelf motiveer met statistieken en wedstrijden. Hoewel ik tussendoor nog wel ’n keer kon meedoen aan ’n aangepaste variant van een wedstrijd (de N70-trail, kijk, hier kwam ik binnen), merkte ik dat het gebrek aan wedstrijden m’n motivatie deed afnemen.

Daarom bedacht ik iets anders: een jaar-doel. Ik rekende even met hoeveel ik normaal gesproken hardloop, telde daar ’n beetje bij op, rondde dat af, en kwam zo op een totaal van 1000km. Het is dus de bedoeling dat ik dit jaar in totaal minstens die afstand ga lopen. Dat is 2,74km per dag, dus dat klinkt als prima te doen.

Hier bood zich ook een kans aan om twee hobby’s te combineren, en zo maakte ik ’n kleine web-applicatie waarin ik mijn voortgang kan bijhouden en die op basis van mijn resultaten tot dan toe een indicatie geeft van hoe ik ervoor sta: loop ik voor op schema? Haal ik de 1000km als ik zo doorga?

Ik merk dat deze zelfbedachte vorm van gamificatie mij erg helpt om m’n motivatie vast te houden, al is het natuurlijk pas januari. In elk geval goed genoeg om op het moment van schrijven al bijna 40km meer gelopen te hebben dan volgens m’n planning “moet”. Nu hoef ik dat alleen nog maar even elf-en-halve-maand langer vol te houden 😉

Op de foto bovenaan dit bericht loop ik trouwens op het stadseiland Veur Lent: een erg interessant plekje, want een paar jaar geleden was dat nog helemaal geen eiland. En nu is ’t ’n plaats waar je via allerlei bruggen van centrum naar eiland, van eiland naar Lent, en van centrum naar Lent kunt (hard)lopen/fietsen/autorijden. Een ideale plaats dus voor wandelaars en hardlopers, die je er dus ook veelvuldig aantreft.