Nu zo’n beetje de hele wereld thuis moet blijven vanwege de corona-crisis, verzorg ik mijn lessen ook vanuit thuis. Omdat zowel mijn vrouw als ik volgens de RIVM-definitie kennelijk werken in een “cruciale beroepsgroep” (in mijn geval leraar benodigd voor afstandsonderwijs) heb ik er recht op om mijn kinderen op school of BSO te laten opvangen, maar ik probeer dat zo veel mogelijk te vermijden (om mijn kinderen te beschermen tegen besmetting, om de school te ontlasten en omdat ik denk dat de kinderen het nu echt niet leuk vinden op school). Tot op heden heb ik daar gelukkig geen gebruik van hoeven te maken en doen de kinderen hun werk, net zoals ik, vanuit thuis. Dat vereist echter wel de nodige flexibiliteit en creativiteit.

Structuur werkt hiervoor tot op heden goed: de kinderen werken tijdens reguliere schooltijden zo veel mogelijk aan hun schoolwerk en doen dat zo veel mogelijk zelfstandig. Met het materiaal dat de school ter beschikking heeft gesteld (filmpjes, werkbladen, interactieve educatieve spelletjes en oefeningen) en het feit dat ze het leuk vinden om elkaar te helpen, lukt dat aardig, waardoor ik mijn vergaderingen en lessen ongestoord kan doen. Om de kinderen duidelijk te maken wanneer ze wel of niet de studeerkamer in kunnen komen voor hulp of een gezellig praatje, heb ik een soort verkeersbord opgehangen. Dat geeft duidelijkheid en werkt goed. Zo goed dat ze bij groen zelfs aankloppen als ze weten dat er niemand in de kamer is!

Maar er is niet alleen creativiteit nodig om met de kinderen tegelijk aan het werk te kunnen. Ook voor het kunnen geven van m’n lessen heb ik mijn handwerk-skills ingezet. Ik ben gewend veel op het whiteboard te schrijven in de les, maar dat kan natuurlijk niet. Wel kan mijn scherm delen met studenten. Door de app EpocCam te installeren, kan ik het camerabeeld van een telefoon doorsturen naar mijn scherm en met de niet-zo-verschrikkelijk-stabiele-of-fraaie-maar-wel-behoorlijk-goed-werkende constructie hieronder ben ik in staat om op papier te schrijven alsof het een whiteboard was en zo toch enigszins zoals ik gewend ben les te geven.

Mijn zelfgeknutselde camera-opstelling.
Wat studenten zien.