Afgelopen december was voor de 20e keer de Top 2000 te horen op Radio 2. Sinds 4 jaar verzamel ik de lijstjes van collega’s om daarmee een eigen lijst samen te stellen (afgelopen jaar kreeg ik maar liefst 49 binnen) en sinds twee jaar organiseer ik samen met twee collega’s ook een bijeenkomst waarin we een popquiz afnemen (dat doen m’n collega’s) en waarin ik met de nodige bombarie onze top-lijst bekend maak.

Ikzelf vul uiteraard ook elk jaar mijn persoonlijke top-lijst in. In de eerste jaren mocht je maar een stuk of 10 nummers kiezen, en het is ook een hele tijd verboden geweest om meerdere nummers van dezelfde artiest te kiezen. Dit jaar mocht je 35 nummers aangeven die van meerdere artiesten mochten zijn. Je kon kiezen uit de door Radio 2 opgestelde lijst, maar je kon ook nummers kiezen die daar niet in staan.

Zoals elk jaar deed ik eerste een wilde poging om tot de 35 te komen op basis van de nummers die ik recent veel luister, de nummers waarvan ik weet dat ik ze erg mooi vind, ondanks dat ik ze niet heb gehoord de laatste tijd, en de nummers die ik alleen maar kies omdat ik er een ontzettende Top-2000-associatie bij heb. Daarna pak ik mijn lijstjes van de afgelopen jaren erbij om te bekijken of ik wat gemist heb, en daarna vul ik de vrije ruimte in de regel met Beatles-nummers of solonummers van The Beatles.

Hieronder mijn lijstje van dit jaar. Alfabetisch op volgorde van artiestnaam, want een volgorde aanbrengen in deze lijst is echt onmogelijk. Overigens staan er ook een paar nummers in die ik mooier vind dan sommige nummers die wel in de lijst staan. Ik heb die eruit gelaten omdat ze toch kansloos waren in de Radio 2 Top 2000, en zo ruimte gegeven aan nummers die ik wel wat kans toedichtte. Over die nog mooiere nummers schrijf ik vast nog wel ‘ns.

 • Alanis Morissette – That I Would Be Good
 • America – A Horse With No Name
 • Boudewijn de Groot – Avond
 • Boudewijn de Groot – De Vondeling Van Ameland
 • Boudewijn de Groot – Verdronken Vlinder
 • Cockney Rebel – Sebastian
 • Eagles – The Last Resort
 • Eels – Beautiful Freak
 • Elbow – Lippy Kids
 • Frank Boeijen Groep – De Verzoening
 • George Harrison – Got My Mind Set On You
 • George Harrison – My Sweet Lord
 • Johan – Day Is Done
 • John Lennon – Jealous Guy
 • John Lennon – Working Class Hero
 • K’s Choice – Everything For Free
 • Kayak – Ruthless Queen
 • Kayak – Starlight Dancer
 • Muse – Knights Of Cydonia
 • Muse – Sing For Absolution
 • Muse – Unintended
 • Paul McCartney & Frog Chorus – We All Stand Together
 • Paul McCartney & Wings – Band On The Run
 • Pink Floyd – Comfortably Numb
 • Pink Floyd – High Hopes
 • Pink Floyd – Wish You Were Here
 • Ringo Starr – Photograph
 • Snowy White – Bird Of Paradise
 • The Amazing Stroopwafels – Oude Maasweg
 • The Beatles – A Day In The Life
 • The Beatles – In My Life
 • The Beatles – While My Guitar Gently Weeps
 • The Doors – Waiting For The Sun
 • The Moody Blues – Nights In White Satin
 • The Thrills – Big Sur