Een van mijn leukste lessen om de studenten te observeren vond afgelopen week plaats. In deze les krijgen ze de opdracht om onderzoek te doen naar de verschillen tussen diverse oplossingen om twee computers draadloos met elkaar te laten communiceren. Zo moeten ze kijken naar kosten, gebruikte technieken en stroomgebruik, maar ze moeten ook kijken welke afstand overbrugd kan worden.

Dit onderzoek moeten ze met verschillende methoden uit onze ICT-onderzoeksmethodenkaartenset benaderen. Ten eerste doen ze literatuuronderzoek. Daarmee krijgen ze eigenlijk de meeste antwoorden wel te pakken. Dat vinden wij echter natuurlijk niet goed genoeg: bepaalde zaken moeten ze ook zelf nameten in een lab-onderzoek. Stroomgebruik is een van die zaken (dat doen ze met een eenvoudige multimeter), maar het nameten van het maximale bereik is leuker.

En daar ligt een module in een hoekje…

Dat doen ze namelijk door twee communicatiemodules aan te sluiten en na te gaan hoe ver ze die van elkaar kunnen verwijderen zonder dat de verbinding verbroken wordt (of zonder dat er te veel dataverlies optreedt). En aangezien de te testen modules (NRF24l01-radiomodules, voor de kenners) een behoorlijke afstand kunnen overbruggen, zie je op de dag van deze les ineens door het hele gebouw losse computertjes liggen en zie je studenten rondlopen met rolmaten, en hoor je ze naar elkaar roepen door het gebouw (of met elkaar via hun telefoon communiceren). Zelden zijn mijn studenten zo zichtbaar als tijdens deze les!

“Meten is weten”

Het leuke is dat ze tijdens het meten ontdekken dat in de literatuur gerapporteerde waarden vaak niet gereproduceerd kunnen worden. In echte situaties blijkt het bereik behoorlijk ingeperkt te worden door bijvoorbeeld de aanwezigheid van muren, het feit dat andere studenten met dezelfde modules ook aan het testen zijn, de invloed van de wijze waarop de radiomodules zijn aangesloten, en het feit dat er behoorlijk wat andere radiosignalen worden uitgezonden door diverse andere apparaten in het gebouw. Erg leerzaam dus voor de studenten, en erg leuk voor mij!