Lago Trasimeno, of in goed Nederlands het Trasimeense meer, is een meer op de grens van de Italiaanse regio’s Umbrië en Toscane. Dit jaar waren wij er voor de tweede keer op vakantie.

Uitzicht in 2005 vanuit ons tentje over het Lago Trasimeno.

De eerste keer was in mei 2005. We trokken toen met z’n tweeën een paar weken door Italië en streken neer op Camping Kursaal in Passignano sul Trasimeno. De camping was redelijk vol, maar tot onze stomme verbazing was het mooiste plekje van de camping, pal aan het meer, nog vrij. Daar parkeerden wij dus onze Toyota Starlet en zetten ons tentje op. Op de tweede dag van ons verblijf maakten we een boottochtje naar het Isola Maggiore (in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden niet het grootste eiland van het meer: dat is namelijk Isola Polvese). Toen we op de boot zaten, brak er ineens noodweer los. We maakten ons zorgen over ons tentje, maar moesten geduldig wachten tot we weer aan wal waren voordat we naar de camping konden rennen. Daar bleken onze spullen nog keurig overeind te staan, als ging de wind zo aan de rand van het meer wel flink tekeer. Het noodweer hield stand en ’s nachts ontdekten we dat het bij goed weer zo idyllisch lijkende plekje bij noodweer toch niet zo ideaal was: het ving de volle wind vanaf het meer en ’s nachts hield ons tentje geen stand: midden in de nacht hebben we zo veel mogelijk spullen in onze auto staan laden, maar voor onze slaapmatjes en dekbed was het te laat: die waren doorweekt. De volgende ochtend besloten we op zoek te gaan naar mooi weer, en dat vonden we gelukkig aan het Lago Maggiore (aan de grens met Zwitserland), en daar droogden al onze spullen weer op.

Uitzicht op het meer in 2019 (maar niet vanuit onze tent!).

Toen we afgelopen winter besloten dit jaar opnieuw naar het Lago Trasimeno te gaan namen we ons voor in elk geval geen plaatsje aan het meer te boeken. Om het noodlot niet te tarten kozen we ook voor een andere camping (wel weer in het plaatsje Passignano overigens), namelijk Camping Trasimeno. We hadden prachtig weer (32 tot 38 graden), maar we hadden één nacht met heel veel regen (volgens WeerOnline viel er die nacht zo’n 90mm). En je raadt het al: midden in de nacht bleek onze tent minder waterdicht dan we gehoopt hadden. En hoewel we niet aan de rand van het meer stonden, waren we, veertien jaar later, dus weer midden in de nacht spullen droog aan het zetten in onze auto, aan het lago Trasimeno. l’Histoire se répète (of: la storia si ripete, in het Italiaans). Gelukkig bleven deze keer de slaapspullen droog waardoor we verder nog een fijne vakantie hadden aan het meer, maar we namen wel de beslissing om de tent, die toch al niet meer helemaal goed was, achter te laten in Italië.