Om onderzoek in het HBO-ICT-onderwijs meer handen en voeten te geven, heeft een aantal jaar geleden een groep van mijn collega’s een framework op poten gezet waarmee het eenvoudiger is toegepast onderzoek te begrijpen en nuttig in te zetten. Om dat nog concreter te maken, is er na een tijdje ook een kaartenset ontwikkeld waarin veelgebruikte onderzoeksmethoden in het CMD-vakgebied op een rijtje zijn gezet.

Mijn persoonlijke favoriet uit de nieuwste editie, waarin mijn hobby hardlopen met mijn vak gecombineerd wordt. De achterkant van het kaartje kun je hier zien.

Samen met enkele collega’s van het HBO-i (de overkoepelende organisatie van HBO-ICT-opleidingen) heb ik vorig jaar een dergelijke set ook ontwikkeld voor het ICT-vakgebied. Door de fysieke beperking van een kaartenset werden we behoorlijk op scherp gezet: het aantal kaartjes was beperkt en de hoeveelheid informatie op een kaartje ook. Tot een longlist van methodes komen was niet zo moeilijk, maar het beperken tot een coherente, eenduidige shortlist komen waarin alle subgebieden uit het ICT-vakgebied evenwichtig vertegenwoordigd waren, was lastiger.

Nu, een jaar later, zijn we toe aan de derde revisie van de kaartenset (of in ICT-termen: versie 3.0). Honderden sets zijn in het afgelopen jaar verspreid onder studenten en docenten, en de kaartenset wordt als nuttig en goed toe te passen geëvalueerd. Ik heb zelf met name onderzoek in de afstudeerfase echt zien verbeteren door inzet van de kaartenset. Dat we na een jaar, waarin verschillende drukken zijn geweest, pas voor het eerst inhoudelijke wijzigingen hebben doorgevoerd, en dat die wijzigingen vrij beperkt zijn (een paar herformuleringen, drie nieuwe kaartjes) is denk ik ook een goed teken. Dat ook het vakgebied Engineering een eigen set heeft ontwikkeld (en daarbij veel van onze kaartjes (deels) heeft overgenomen) geeft ook aan dat ons werk nuttig is geweest.

Ik hoop dat deze herziene editie ook weer zal bijdragen aan de kwaliteit van onderzoek uitgevoerd door HBO-ICT’ers. Studenten, maar hopelijk zo langzamerhand ook beroepsbeoefenaars die door onze studenten geïnspireerd zijn geraakt (of die zelf kortgeleden ook nog studenten waren, natuurlijk!).