Toen wij in 2008 in noord-India op vakantie waren, maakten we een vijfdaagse trektocht door de Himalaya. De uitzichten waren spectaculair. Een van de hoogtepunten vonden we aan het einde van de tocht: we verbleven daar een nacht nabij het Chandra Tal (“maanmeer”) en maakten daar de historische vergissing om een rondje te lopen rondom het meer, tegen de richting van de klok in. Zoals elke bewoner daar je zal vertellen is dat vragen om problemen: met de klok mee, dat is hoe het hoort. En inderdaad, die nacht kwam aan een periode van prachtig weer een einde en onze tocht eindigde in de stortregen. Door onze schuld…

Nu, jaren later, ontdek ik dat de schuld ook deels bij de rest van ons reisgezelschap te vinden is: we hebben namelijk even gezwommen in het meer, en op internet vind ik dat ook dat not-done is: het meer is heilig, en zwemmen (dus) verboden.